R.E.T. Therapie
(Rationele EffectiviteitsTraining)


Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten erover.
(Epictetus) filosoof, 55-135 na Christus.

Wat is R.E.T.?

De RET is een methode om ongewenst gedrag of emoties van jezelf om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties. Dat houdt in dat je effectiever wordt, door je gedachten te veranderen.

Stel, u zit in uw huiskamer en u hoort in de achterkamer een vaas omvallen. U denkt: Er komt een inbreker binnen via het achterraam en u bent er van overtuigd dat dit ook echt gebeurt. Hierdoor gaat u zich angstig en gespannen voelen. Wat zou u doen? Uw gedrag zal bepaald worden door dit opgewonden, angstige gevoel. Misschien loopt u het huis uit of belt u de politie.
Stel nu dat u in de woonkamer zit en u hoort een vaas in de achterkamer vallen. U denkt. “De poes is aan het spelen en gooit de vaas om” en u bent er zeker van dat dit waar is. Hoe zou u zich voelen? Zeker niet angstig, hoogstens wat geïrriteerd om de omgevallen vaas. Wat zou u doen? Zeker niet het huis uitlopen of de politie bellen.

U ziet dat u over een gebeurtenis verschillende gedachten kunt hebben en dat deze gedachten in grote mate uw gevoelens en ook uw gedrag bepalen.

Tijdens een coachingstraject kunt u oefenen om de irrationele aspecten van uw gedachtegangen te vinden en deze om te zetten in rationele gedachtegangen. Zo kunnen de manieren waarop u naar dingen kijkt, worden veranderd.


<< terug naar 'wat doe ik'
| << De Creatiespiraal | Voice Dialoque >>